Top

Un model de interviu sructurat

Februarie 14, 2008

interviu structuratTi-ai dorit de mult job-ul asta si sigur vrei sa faci o impresie buna angajatorului atunci cand te vei duce la interviu. Trebuie sa stii ca in general selectionerul urmareste, indiferent de job, un anumit model de interviu structurat. Este mult mai comod pentru el decat unul liber, iar pe tine te pune in tema cu ceea ce va dori sa afle de la tine.

Intr-o prima faza a interviului de obicei angajatorul vrea sa afle cate ceva despre tine. Este ocazia cea mai potrivita sa vorbesti. Nu da impresia ca nu ai  ce sa zici. Vor conta pentru el doua lucruri: ce-i poti spune despre tine si cum o faci.

Va urma o a doua etapa a interviului in care vei fii chestionat despre:

motivul pentru care ai ales compania respectiva. Nu-i da posibilitatea angajatorului sa te surprinda neinformat. Cauta pe Internet, reviste de specialitate informatii despre job, firma, numele persoanelor celor mai importante din conducere.

De ce crezi ca esti potrivit pentru acel job; este momentul in care intervievatorul va putea vedea cat de scump stii sa te “vinzi”. Il vor interesa punctele tale tari, experienta, pregatirea profesionala, dar si felul in care stii sa te pui in valoare prin prisma acestor lucruri.

Ce asteptari ai de la acea slujba; angajatorul va dori sa afle in ce masura consideri job-ul o oportunitate pentru cariera ta, daca esti orientat pe tremen lung sau pe tremen scurt in ceea ce priveste postul.

Exista aspecte care nu te satisfac; inceraca sa enumeri doar acele lucruri care nu au relevanta pentru desfasurarea efectiva a sarcinilor de munca. Distanta fata de casa, lipsa spatiilor verzi, zona prea aglomerata in care se afla biroul.

De ce renunţaţi la job-ul actual; incearca sa fii sincer, dar nu este nevoie sa detaliezi disputele cu seful, sau faptul ca nu reuseai tot timpul sa-ti respecti deadline-urile. Vorbeste despre aspectele pozitive ale relatiei tale cu colegii si ale achitarii sarcinilor.

Care sunt realizarile tale notabile; angajatorul va astepta de la tine date concrete despre munca ta anterioara: proiecte, cifre, procente.

De ce nu ai gasit de lucru pana aum; explica sincer si concis motivul: doresti sa ajungi la un lat nivel al carierei, este prima data cand iti cauti un loc de munca, ai demisionat.

Cel mai mare esec din cariera ta; angajatorul vrea sa afle cum ai facut fata incercarilor din cariera ta si cum ai depasit momentele critice. Incearca sa nu dramatizezi sau sa te victimizezi. Nu vei obtine compasiune. Trebuie sa transmiti un mesaj pozitiv despre orice experienta din vata ta.

In functie de job-ul avut in vedre si de stilul intervievatorului, ai putea avea in vedre si urmatoarele intrebari:

Poţi să lucrezi sub presiune?

Cum te descurci cu deadline-urile?

Te consideri o persoană creativă/dinamică/sociabilă/un bun profesionist/lider?

Enumeră 3 calităţi şi 3 defecte care te caracterizează.

Ultima carte/film văzut?

Care sunt planurile tale de viitor?

Ce cunoştinţe dobândite la şcoală ai putea folosi pentru acest post?

Cât de mult îţi doreşti să faci parte din echipă?

Entuziasmul tau manifest poate să fie un indicator pentru cât de mult înseamnă acest job pentru tine. Însă dincolo de cât de important il consideri, va transcede modul tău de a-ti exprima trairile si de a fi autentic. Atitudinile care ar putea atrage atenţia in sens negativ vor fi cele  extreme: fie indiferenţa, fie entuziasmul exagerat, deoarece una din ele nu exprimă nimic, iar cealaltă exprimă prea mult. 

Tag-uri: , ,

Articole asemanatoare

Comentarii

Un comentariu pentru “Un model de interviu sructurat”

  1. scott on Decembrie 23rd, 2013 7:59 am

    < a href = “http://google.com/?p=5&lol= dictatorial@hettys.rejects“>.< / a >…

    good info!…

Ai ceva de zis?

Bottom